HTML

Utolsó duma

  • Newzoli: Előbb láttam a filmet amit szeretek...aztán elolvastam a 2 könyvet...amit IMÁDOK!!Számomra totál é... (2011.07.30. 12:51) Alice Csodaországban
  • Shyllard: :D Eddig észre sem vettem ezt, pedig láttam már a trailert :) Mindenesetre a film várós és a Muse ... (2011.04.17. 19:47) Crazy, Stupid, Love trailer
  • Shyllard: Csodálkozok, hogy a készítők komolyan elhiszik, hogy ez a film sikeres lesz. Jesszus, hiszen ebben... (2011.04.17. 19:26) Kinek a pap...
  • milliliteratura: van benne pár jó snitt. remélem, nem ez az összes a filmben. ha nem lesz a gagyi a sztori, még jó ... (2011.04.16. 10:31) Majmok előzetese
  • LtGlove: Na de, hogy Heimdall fekete... Tipikus amerikai film. (2011.03.22. 21:28) Thor és a haverok
  • Utolsó 20

Friss élmény

Info

Firefoxszal ajánlott, de Google Chromemal se csúnya. Kérdés, válasz, unalom esetén: porcsina (kukac) gmail (pont) com

 

Alice Csodaországban

2010.03.21. 21:42 :: mozinauta

Mielőtt még nagyon belemelegednék a film elemzésébe, kijelentem, hogy ez nem egy összehasonlító írás lesz. Nem fogok a könyvvel, vagy a korábbi feldolgozásokkal példálózni. Ennek a filmnek egyedül kell (kellett volna) megállnia a helyét. Főleg akkor, ha úgy árulja magát mint egyedi darab, nem pedig úgy mint folytatás.

Nem is tudom, hol kezdjem... Szerintem dicsérem egy kicsit, mielőtt előjönnék a hiányosságokkal. De mit is lehet itt dicsérni? Attól tartok, hogy jelen esetben csak a látványt tudom megemlíteni. Ami várható volt, mert már az előzeteseken is látszott, hogy az effektes csapat kitett magáért. A hátterek és a helyszínek szinte minden jelenetben varázslatosak, a szín kavalkáddal pedig nem lehet betelni. Ez a fajta szépség viszont nem tudott lekötni az egész film alatt. A Doctor Parnassusban például jelentősége van annak, amit látunk. A környezet egy újabb megnyilvánulása a mondanivalónak, itt viszont csak azért van, mert Tim Burton készítette a filmet.

Egy jó mozinak három összetevője van: karakterek, történet és látvány. A látvány nem véletlenül utolsó a sorban. Előbb egy érdekes sztorit és szerethető karaktereket kellet volna alkotniuk a készítőknek. Ez nem sikerült.
A főszereplő elméletileg Alice. Vele kéne együtt éreznünk, az ő sikeréért kéne izgulnunk, de a lány végig azt hajtogatja, hogy "Ez csak egy álom." Ezzel a mondatával megszűnik a motivációja. Kizár minket és önmagát az eseményekből. Ha arra vár, hogy az egyik percben felkel, és semmi se változott, akkor nem fogok azon aggódni, hogy a sárkány leharapja-e a fejét vagy sem. Ha félvállról kezeli a dolgokat, akkor én is leveszem a 3D-s szemüvegemet, és kisétálok a teremből, mert ez csak egy újabb középszerű film. (nem tettem meg) Elfogadtam volna az álmos szöveget, hogyha a sarkára áll és megpróbálja irányítani az álmát. Valami hasonlót tett is a film eleje felé, ami nem jött be, de továbbra is ez maradt a mottója.
 Alicet már az elején elvesztettük mint kapcsolódási pontot a filmmel. Akkor jön a második próba. Mi lenne, ha Kalapost tennénk meg főszereplőnek. Johnny Depp jól is játszik, csak az a kár, hogy a karaktere túlságosan hasonlít a Tim Burton-féle Charlie és a csokigyár Willy Wonkájához. Bizonyos szavak hallatára bekattan vagy elmereng az egyébként hihetetlenül jó hangulatban lévő karakter. Látszik, hogy el akarták mélyíteni a személyiségét, mert egy flashbacket is kapott, de ez a jelenet olyan semmitmondóra sikeredett, hogy ő se lett semmivel érdekesebb. Hasonló gondolatmeneteket az összes szereplővel eljátszhatnánk, de nincs értelme. Vannak jó pillanataik, de egyik se lép elő, fogja meg a kezünket, és vezet be Csodaországba.

A történet a másik gyengélkedő pontja a filmnek. Egyszerűen annyira érdektelen, hogy kár időt pazarolni rá. Azt, hogy mi miért történik, nagyon ritkán mutatják meg. Nem érzem, hogy miért is olyan rossz, a Vörös Királynő uralkodása. Emlékszem, hogy minden második mondata az, hogy fejezzenek le valakit, de amíg nem ismerem azt, akit lefejeznek, és nem mutatják a szomorú pillanatot, amikor a parancsot teljesítik, addig nem érzem a tett súlyosságát. Ez egy halmozottan hibás felhasználása a döntsükmegahatalmat sztorinak. Nem értem, hogy egy Csodaországos projektnél, hogy lehetett ez a végső megoldás. Mennyivel jobb lett volna, ha az őrületre helyezik a hangsúlyt. A központi karakterek legyenek azok, akik az asztalnál ücsörögtek(teáztak), az eseményeknek pedig ne legyen értelme. Alice, bekerül egy ilyen őrült világba, ahol elszabadult a káosz, mi meg reménykedünk, hogy ép ésszel túléli az eseményeket. Egy ilyen megközelítéshez még a látvány is jobban illett volna.

A szereplők és a sztori kidolgozatlanságának hála(?) az Alice Csodaországban nem más, mint egymásra dobált jelenetek sorozata. Van néhány erős pillanata, de nincs, ami összefogja, és egységgé kovácsolja a filmet. Egy igazán új világ megteremtése helyett a rendező csak Tim Burtonködik, mert tudja, hogy azt kajálja a nép. Ha kicsit több az odaadás, egy igazán egyedi mozi kerekedhetett volna ki az egészből. Így viszont csak egy újabb gyenge próbálkozás a 3D jegyében.

24 komment

Címkék: vélemény film mozi in alice csodaországban wonderland

A bejegyzés trackback címe:

https://mozinauta.blog.hu/api/trackback/id/tr201857544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shyllard 2010.03.21. 22:13:07

Teljes mértékben egyetértek.

Cs@tLós 2010.03.21. 22:41:48

Én csak nagyrészt, de kb tényleg így van. Én azért itthon még sokszor meg fogom nézni HD-ban, az az érzésem. De moziban már nem tenném.

balazsman 2010.03.21. 22:44:08

Hmm... úgy néz ki az Index újabb mozis blog felkarolásával próbálja pótolni a Cinematrix rovat mélyrepülését.
Srácok, bár a főbb témákban továbbra is az Index rulez, moziban maradok az [origo] Filmklub-nál és a FilmVilág-nál.

ezt nem kifejezetten a lelkes blogírónak szánom, hanem az Index felelős szerkesztőjének... amatőr blog szintjén nincs semmi baj ezzel a honlappal, profi tartalom szintjén viszont nem állja meg a helyét. Az Index pedig már jó ideje az amatőrökkel próbálja pótolni saját mozis rovata gyengeségét, de ez továbbra sem sikerül.

bknn 2010.03.21. 23:23:45

Nekem alapjában tetszett, bár egy kicsit azért én is többet vártam. A történet tényleg kicsit hézagos volt, a látvány egyértelműen pazar, és én a karakterekkel és a színészi játékkal is meg voltam elégedve. Eredeti nyelven néztem a filmet, talán ez is számított a pozitív megítélésben.A kalapos kifejezetten szerethető figura volt, és engem nem emlékeztetett Vonkára.
Nálam 7/10 a film.

bolomba (törölt) 2010.03.22. 00:37:08

pontokba szedve:

• "Főleg akkor, ha úgy árulja magát mint egyedi darab, nem pedig úgy mint folytatás." – valoban, viszont azert ugy hirdette, hogy nyilvan az Aliz Csodaorszagbanra epit. Ami reszemrolitt kifogasolhato, hogy nem rugaszkodik el jobban.

• "…itt viszont csak azért van, mert Tim Burton készítette a filmet." – meg tan azert mert, Aliz a Csodaorszagban van? Tim Burtunon meg szamonkerni, hogy tul Tim Burtonos?! (mondtuk is asszonynak egymassal, hogy jo volt latni a gyerekkori elkepzelseseket megelevenedni)

• "…érdekes sztorit és szerethető karaktereket kellet volna alkotniuk a készítőknek." – meg mindig Lewis Carrollt tessek hibaztatni. (ismetlen nem azt mondta, hogy teljesen kiforditja, hanem azt, hogy nem adaptacio)

• "A főszereplő elméletileg Alice." – nevado, de azt hiszem sose volt foszereplo. nem emlkeszem, hogy valaha valakit is foszereplonek tekintettem volna.

• ""Ez csak egy álom." Ezzel a mondatával megszűnik a motivációja." – szamomra ezek egy szigetek a filmben, ahol szusszanunk es atgondoljuk, hogy akkor mit, miert es minek. A csodaorszagbeli Aliz karaktere valoban egy kicsit tanacstalanabbra, elveszetebbre sikerult, de nem veletleneul emeli ki a hernyo es szegezi neki a kerdest, hogy valoban Aliznek erzi-e magat? Hogy ezt a pillanatot sikerult-e elegge katartikusra, es a karakterfejlodese megfeleloen dinamikus lett volna? Na ezen mar lehetne vitatkozni, viszont itt megint Lewis Carrollt kell elohuzni a sarokbol.

• "kár, hogy a karaktere túlságosan hasonlít a Tim Burton-féle Charlie és a csokigyár Willy Wonkájához" – tan nem veletlenul, (azt leszamitva, hogy mindketto kapalos…) hisz Willy Wonkat Mad Hatterrol mintaztak, es Gene Wilder is a korabbi Kalaposokrol vette a karaktert.

• "A történet a másik gyengélkedő pontja a filmnek." – ahogy latom hianyolsz dolgokat. nos a habarcs az az eredeti tortenet, ami a filmet osszetartja. nem akar kiterni olyan dolgokra, amin generaciok nevelkedtek, es nem akar szajbaragos se lenni. (gondolok itt a multidezos jelentre)

elfogytak a pontok. pont.

Alikam 2010.03.22. 00:43:17

Ez a film semmilyen. Nem lehet senkinek sem drukkolni, senkit sem utálni igazán.

A színes látványvilág ellenére szürke az egész.

Nálam erősen B kategóriás. Valahogy nem sikerült elkapniuk a lényeget. Sajnálom, mert ebből egy nagyon jó kis filmet lehetett volna csinálni, de így a felejthető DVD kategóriánál maradt.

bolomba (törölt) 2010.03.22. 00:57:28

ja es a batuszint valtoztasd vagy #333-ra, vagy #666-ra, mert megvakulok.:)

petya.bacsi 2010.03.22. 03:35:02

A film elemzése 5 bekezdésben? Gratulálok. Ennél még általános iskolában is többet kellett írni, mikor fogalmazást kellett körmölni az órán!

Lehet jobban jártál volna, ha leveszed a 3D szemüvegedet és kisétálsz a moziból, mert ez elemzésnek lepkefing, mivel félvállról vetted a dolgokat.

Hihetetlen, hogy az index dobozba ilyen "elemzéssel" címlapra lehet kerülni.

Mellesleg - mivel én is láttam többed magammal a filmet - nincs semmi gond a történettel, önálló darabként is megállja helyét, lehet, elaludtál a film közben, de volt néhány utalás az előzményekre.

Nem kell erőltetni, ami nem megy. Olvass néhány kritikát, elemzést, hogy lásd hol helyezkedik el a tied minőséget tekintve.

Volla 2010.03.22. 07:17:41

Huh.
Feltételezem ez egyéni vélemény.
Én imádtam a szereplőket. Nem, nem Alice volt köztük a legkiemeltebb, ő inkább sodródott a többiek által, de épp ezen van a hangsúly.
Alice őrlődése gyakorlatilag a mondanivaló egyik lényege volt, hogy mi emberek nem vagyunk csak úgy valakik, hanem valakikké válunk a tetteink által.. Normális esetben a főszereplők csak úgy végre hajtják a tetteiket, megtörténnek velük dolgok, nekem tetszett, hogy most nem így volt és át kellett rágódnunk a motiváción.

ojio 2010.03.22. 07:32:23

Több dolgot szögeznék le.
1. A Karcsi és a csokoládégyár (könyv) nagyon jó. A folytatás (üveglift) még jobb.
2. Az első részből készült film ehhez hozzá tudott tenni.
3. Az Alice csodaországban (könyv) nagyon jó. A folytatás (tükörországban (PUKEDLIZZ)) még jobb.
4. A "characters based on" film ezekhez nem tett hozzá semmit.
5. Szeretem Tim Burton filmjeit.
6. A 3D semmit nem tesz hozzá ehhez a filmhez; ha a normál verziót is akkor vetítették volna, akkor arra mentünk volna el.
7. Ez a film maximum 5-öst kap ("vajon érdemes volt megnézni?" kategória).
8. Tim Burton második leggyengébb filmje a majmok bolygója után.

l3v1 2010.03.22. 08:42:37

Nekem eléggé csalódás volt, TB-től többet vártam. Őszintén, ennél még a SyFy-os Alice is jobb volt, pont azért, mert ez nem hozott sem újat, sem meglepetést, sem zyenialitást a felújításban, a SyFy-os legalább annyit megtett, hogy ha már effektekre kevesebb volt a pénz, a sztorit kicsit megkeverték. A TB-s verzió olyan, mint egy gyerek-közönséges adaptáció, látványban is, sekélyességben is.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2010.03.22. 08:43:43

Szerintem alapvetően értelmetlen úgy állni ehhez a filmhez, hogy az Alice könyvek világától eltekintünk, és a filmet a háttér ismerete nélkül értékeljük. Amennyiben a poszt szerzője nem olvasta, vagy csak régen olvasta-hallotta az eredeti történeteket, akkor szerintem felesleges a filmről kritikát írni.

Nyilván sok olyan ember van, főleg Magyarországon, akinek hiányoznak a szükséges kapcsolódási pontok a fejéből. Mivel nekem megvannak, nem tudom megítélni, nekik a film önmagában megállja-e a helyét? A posztolónak nem, másnak esetleg igen. Nekem a háttér ismeretében kifejezetten tetszett.

Jegkoko 2010.03.22. 08:48:05

Nekem összeségében tetszett a film, a mulltkor kiváncsiságból megnéztem egy 99 es verziót, de vmi iszonyatosan szar volt.Egyébbként nem vágom, hogy nem esett le a vörös királynő gonoszsága a cikk írónak, mert szerintem tök egyértelmű volt.

atila68 (törölt) 2010.03.22. 09:01:16

Kedves posztoló!
Az a benyomásom, hogy nem olvastad sem a Csodaországbant, sem a Tükörországbant, de nem is hallgattad meg a még bakeliten (hanglemez) kiadott parádés szereposztású hangjátékokat sem.
Általad axiómaként kezelt kijelentéseid alapján az a benyomásom mintha kizárólag a hálivúdi filmgyártáson szocializálódtál volna...
Ebben nincs semmi szándéka a fikázásnak, egyszerűen nem értelek.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.03.22. 09:28:33

Örülök, hogy más is, ráadásul egy filmes blog hasonlóan gondolja.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.03.22. 09:29:22

Nekem sem tetszett ez a film. Rossz értelemben volt értelmetlen. Azt gondolták a készítők, hogy majd a látványtól elalélt közönség lenyeli ezt a koncepciótlan történetet.

A színészek mintha egymondatos instrukciókat kaptak volna.

Szerintem Johnny Depp különösen hervasztó, semmit sem talált ki a Csokigyár óta.

Nekem a Tim Burton-stílus nem csak azt jelenti, hogy szép képek vannak, az egésznek új fényben kellene látszania. A Csokigyárnál ez nagyon jól sikerült, itt viszont – ahogy egy másik kritikában olvastam – Burton – Disney 0-1.

Dudi 2010.03.22. 09:43:02

Valahogy én is úgy érzem, nem sokan olvasták itt az eredeti meséket... Szerintem kiválóan illett az összes karakterre a könyvben felvázolt jellemük (talán a Kalapos kicsit túl sokat is kapott, de ez kellett a filmhez).
Ha valaki elolvassa az eredeti regényeket, és nem vágja az első fejezet után a falhoz a könyvet (vagy monitort), akkor az megérti, miért is lett ez a film olyan, amilyen(nek lennie kellett). Ráadásul a filmenk jóval logikusabb története volt! Javaslom, olvassátok el a regényeket, utána véleményezzétek a filmet.

U.i.: Játszott valaki az American McGee's Alice-szal? Na, az még betegebb! :) Közben felfedeztem egy érdekes linket is:
www.imdb.com/title/tt0466663/
Erről tud valaki valamit?

Shyllard 2010.03.22. 18:24:45

@Dudi: És te olvastad a regényt? Van egy olyan érzésem, hogy nem. Ugyanis a filmben bemutatott karaktereknek nagyjából semmi köze nincs az eredetikhez. Plusz a könyveknek pont az az egyik lényege, hogy konkrétan nincs történetük, mégis mély mondanivalóval rendelkeznek. Ellenben ezzel, ami csak a kötelező tanulságot képes felmutatni...

Am grat az indexhez mozinauta, kár hogy kötelező hozzájárója, hogy jön a sok nagyokos is! :)

mozinauta · http://mozinauta.blog.hu/ 2010.03.22. 18:55:33

@Shyllard: Köszönöm.

Szerintem az az egy gond, hogy sokan úgy érzik, a gyerekkori kedvencüket fikázom, pedig én csak erről a filmről írtam.
A sok hasznos hozzászólás után is tartom a véleményem, miszerint egy filmnek (akár adaptáció, akár folytatás) önállóan kell megállnia a helyét. Ha már vállalják a kockázatát annak, hogy valamit leforgatnak, fektessenek bele kellő energiát. Ne mondják azt, hogy ez meg ez le van írva, ezért nem kell belerakni a filmbe. Ha viszont ilyen módszerekkel csinálják, akkor az legyen a címe, hogy Alice visszatér Csodaországba.

LtGlove 2010.03.22. 22:48:17

"az Alice Csodaországban nem más, mint egymásra dobált jelenetek sorozata. Van néhány erős pillanata, de nincs, ami összefogja, és egységgé kovácsolja a filmet."

Sebaj, majd a rendezői változatban benne lesznek azok a jelenetek, amitől hiányzik a történet koherenciája. Leglábbis merem remélni.

Továbbra is várom az első értelmes 3D-s filmet, ami pusztán lenyűgöz a látványával, de mint művészi eszköz és nem mint hatásvadász "parasztvakítás". A 3D egy lehetőség. Ne erre építsünk már egy filmet.

atila68 (törölt) 2010.03.23. 10:04:07

@Reckl_Amál: Látvány eladja...
Akárcsak az Avatart.
Hm?

atila68 (törölt) 2010.03.23. 10:06:46

@Dudi: Az American McGee Alice a mai napig ott pihen az arhívumomban, olyan klasszikusok közt mint a Red Alert, és a NeverHood.
Ahogy azok a lefűrészelt koponyájú gyerekzombik kiszenvedtek a fél méteres konyhakéstől... Á!

Newzoli 2011.07.30. 12:51:23

Előbb láttam a filmet amit szeretek...aztán elolvastam a 2 könyvet...amit IMÁDOK!!Számomra totál érdektelen/bocs/ mit ir róla a "kritikus"...tegye ez a dolga...
süti beállítások módosítása