HTML

Utolsó duma

  • Newzoli: Előbb láttam a filmet amit szeretek...aztán elolvastam a 2 könyvet...amit IMÁDOK!!Számomra totál é... (2011.07.30. 12:51) Alice Csodaországban
  • Shyllard: :D Eddig észre sem vettem ezt, pedig láttam már a trailert :) Mindenesetre a film várós és a Muse ... (2011.04.17. 19:47) Crazy, Stupid, Love trailer
  • Shyllard: Csodálkozok, hogy a készítők komolyan elhiszik, hogy ez a film sikeres lesz. Jesszus, hiszen ebben... (2011.04.17. 19:26) Kinek a pap...
  • milliliteratura: van benne pár jó snitt. remélem, nem ez az összes a filmben. ha nem lesz a gagyi a sztori, még jó ... (2011.04.16. 10:31) Majmok előzetese
  • LtGlove: Na de, hogy Heimdall fekete... Tipikus amerikai film. (2011.03.22. 21:28) Thor és a haverok
  • Utolsó 20

Friss élmény

Info

Firefoxszal ajánlott, de Google Chromemal se csúnya. Kérdés, válasz, unalom esetén: porcsina (kukac) gmail (pont) com

 

Star Trek II: Khan haragja

2009.05.23. 18:18 :: mozinauta

Az Enterprise első szélesvásznú kalandja nem aratott osztatlan sikert a nézők körében. A nagyközönség nem élvezte, de még a trekkerek között is akadtak olyanok, akik szerint ez egy gyenge próbálkozás volt. Mai napig a legrosszabb Star Trek filmek közé sorolják. Egy ilyen mértékű kritikai bukta után(mivel pénzügyileg nagyon jól teljesített) a készítők, vagy egy nagyon profi folytatást tesznek le az asztalra, vagy a sorozatnak befellegzett. Szerencsére az előbbi történt.

Kezdjük ott a történetet, hogy a Reliant csillaghajó egy Genesis nevű projecten dolgozik, melynek célja, hogy egy teljesen élettelen bolygóból/holdból, életképes planétát teremtsen. A végrahajtáshoz nincs egyébre szükség, mint egy Genesis Device(szerkezet), ami leginkább egy torpedóra hasonlít. Feladat: egy 100%-osan élettelen bolygó felkutatása, és a Genesis Device belelövése. Hosszú kutatás után találnak egy elméletileg lakhatatlan geoidot, de az érzékelők parányi életjeleket mutatnak. Szóval mit tesz az okos kapitány? Természetes lemegy a felszínre, és magával viszi az elsőtisztet is. - És itt álljunk is meg egy percre. Milyen hajó az, ahol még egy ilyen jelentéktelennek tűnő feladat is a kapitánynak kell elintézni? Nem volt egyetlen tudományos tiszt sem, akit le lehetett volna transzportálni? Ha meg már a kapitány megy, miért kell magával vinnije az elsőtisztet is? A szabályzat szerint mindketten egyszerre nem hagyhatják el a hajót...De ez csak egy apró hülyeség, amibe csak én kötök bele. - Ott tartottunk, hogy a kapitány és Chekov (igen, Pavel Chekov, aki régen az Enterpriseon szolgált) az érzékelő adatok ellenőrzése közben belebotlanak Khanba, a genetikailag módosított szuperemberbe. Még szerencse, hogy ott van Chekov, aki ismeri, és el is mondja, miért kell félni tőle. Khant Kirk kapitány rakta ki ezen a bolygón, mert Khan át akarta venni az Enterprise irányítását. Ez persze rosszul esett neki, ezért bosszút akar állni Kirk-ön. Még szerencse, hogy a bolygó tele van fülön bemászó, agyra kapaszkodó férgekkel, amik segítségével Khan írányíthatja a csillagflotta tiszteket, és megszerezheti a Reliant csillaghajót. Időközben tudomást szerez a Genesis szerkezetről, ami nem csak életet tud teremteni, hanem el is tudja pusztítani azt. Első lépésként tehát ellopja a szekezetet, és megvárja, míg Kirk horogra akad. Ez könnyebben megy, mint bárki hinné így végre elérkezik a nagy összecsapások sorozata.

Ebben a részben nem csak a sztori sokkal összedettebb, hanem még Kirk is kap egy rendes ellenséget. Mondhatni Khan a tökéletes gonosz Kirk számára. Folyton a felsőbb intellektusával kérkedik, de még a Genesis szerkezet birtokában se mond le a bosszúról. Elmehetne az embereivel és legyárthatna magának egy tökéletes bolygót, de mégse hátrál meg, és ezt teszi őt érdekes (de mégis gyenge) gonosszá.
Kirknek nem csak a régi ellenségével kell szembenéznie, hanem most először az öregedéssel is. A film elején az elmúlt időket siratja, de nem veszi észre, hogy még nem öregedett ki teljesen a szakmából (Bones ezt a képébe is vágja). Kirk kora különösen érezhető, mikor újra szembetalálkozik a már ősz hajú, de még mindig fiatalkori erejével rendelkező Khannal. A film végére szerencsére a gazságmester egy jóadag életet pumpál a kapitányba(vagy admirálisba).

A Khan haragja egy izgalmas, néhol fordulatos, és az előző részt fényévekkel megelőző mozi. Itt már hajó vs. hajó küzdelmet is láthatunk, Kirk végre bunyózik egyet, és szemtanúi lehetünk a filmtörténet egyik legszomorúbb jelentetének. Elvégre az egész filmet a Kobayashi Maru határozza meg. A halál szemben az élettel, a reménytelenség, a bosszú, és a végső megoldás: a csalás. Ami azt illeti a készítők is csaltak egy kicsit, mert én az egész film alatt azt éreztem, hogy ők nem egy folytatást akartak készíteni, hanem egy új elsőt részt.
 

1 komment

Címkék: stmaraton

A bejegyzés trackback címe:

https://mozinauta.blog.hu/api/trackback/id/tr621133939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2009.05.23. 21:20:05

Való igaz, hogy a Star Trek: Csillagösvény nem egy popcorn-mozi lett, leginkább a 2001: Űrodüsszeia-hoz hasonló, sokak számára lassúnak és vontatotnak hathat.

Amúgy sokan ezt a részt tartják az igazi Trek Trilógia első részének.
süti beállítások módosítása