HTML

Utolsó duma

  • Newzoli: Előbb láttam a filmet amit szeretek...aztán elolvastam a 2 könyvet...amit IMÁDOK!!Számomra totál é... (2011.07.30. 12:51) Alice Csodaországban
  • Shyllard: :D Eddig észre sem vettem ezt, pedig láttam már a trailert :) Mindenesetre a film várós és a Muse ... (2011.04.17. 19:47) Crazy, Stupid, Love trailer
  • Shyllard: Csodálkozok, hogy a készítők komolyan elhiszik, hogy ez a film sikeres lesz. Jesszus, hiszen ebben... (2011.04.17. 19:26) Kinek a pap...
  • milliliteratura: van benne pár jó snitt. remélem, nem ez az összes a filmben. ha nem lesz a gagyi a sztori, még jó ... (2011.04.16. 10:31) Majmok előzetese
  • LtGlove: Na de, hogy Heimdall fekete... Tipikus amerikai film. (2011.03.22. 21:28) Thor és a haverok
  • Utolsó 20

Friss élmény

Info

Firefoxszal ajánlott, de Google Chromemal se csúnya. Kérdés, válasz, unalom esetén: porcsina (kukac) gmail (pont) com

 

Harry Potter és a Halál Ereklyéi I. rész (2)

2010.12.10. 19:10 :: mozinauta

 ...!! A könyvadaptációkkal az a gond, hogy bármennyire népszerű az írott szöveg, semmi sem garantálja, hogy az a vásznon is működni fog. Lássuk be: 600 oldalnyi anyag nem igazán mondható forgatókönyv formátumnak. Egy regény nem ugyanúgy hat, mint egy 2 és fél órás film. Ha moziba megy az ember, beül a székbe és semmi mással nem akar foglalkozni. Hagyja, hogy beszippantsa a film, úszik az árral. Ezzel szemben egy könyvet nem feltétlenül egyben olvasunk el. A folyamatos feszültség, lendület nem játszik akkora szerepet a befogadásban, mert egy idő után leteszi az ember és csak másnap folytatja. A köztes időben pedig nem is nagyon gondol az olvasottakra (ezzel lehet vitatkozni). A lényeg, hogy ha egy regényt visznek filmre, a mesélésben vagy a történetben elkerülhetetlenek a változtatások.
Hihetetlennek tűnik, de az ilyen módosításokat nem azért csinálják, hogy idegesítsék a rajongókat, hanem mert mindent be kell sűríteni abba a filmnyi időbe, úgy, hogy a megszokott szerkezet se hulljon darabokra. Jelen esetben a probléma még égetőbb. Nem egy egész művet visznek vászon, csak egy felet. Itt válik a film egy struktúrális rémálommá. Amit Ronról írtam, és a karakter helyenként hanyag kezeléséről - apróságok. Csak az én gusztustalan karakterközpontú ízlésemet elégítették volna ki. De a rossz szerkezeti felépítés már egy sokkal komolyabb  hiba.

Semmi bajom a lassú filmekkel. Ahhoz, hogy valami érdekes legyen, nem kell egy adrenalinfutamnak lennie, mint a 2009-es Star Trek. A lényeg, hogy legyen íve és a feszültséget is fokozatosan adagolják. Ebben a halál ereklyéi sajnálatos módon - ha nem is bukik el - meglehetősen felemásra sikeredett. A tempó hullámzik. A film 1/3-ánál sokkal izgalmasabb jelenetet láthattunk, mint a finálé. A cselekményen nem érződik a természetes folyamatosság, a visszafordíthatatlanság. Eseménysorok követik egymást, melyeket pár percnyi bizonytalanság és egy váratlan  megvilágosodás köt össze. A fokozás jeleit még véletlenül se fedezhetjük fel. Ettől függetlenül a különálló események igen izgalmasak tudnak lenni. A baj az, hogy a rákövetkező jelenetek sosem múlják felül az előbbieket. Sem feszültség, sem érzelem, sem izgalom, sem intenzitás szempontjából. Ez alól a befejezés sem kivétel. Meglátásom szerint, egy jó finálénak egyik legfontosabb eleme a következő: amikor elérjük a történet csúcspontját, egy egész filmen átívelő problémát kell megoldani, vagy elbukni próbálkozás közben.
Példa: Csillagok háborúja. A galaxisra fenyegetést jelentő Halálcsillag a lázadók bolygója felé közeledik. Ha Luke nem semmisíti meg időben, a felkelők elbuknak, emellett meg kell tanulnia hinni önmagában és az Erőben. Lukenak sikerül a küldetés = a probléma megoldva.
Birodalom visszavág: Han Soloék a birodalom elől menekülnek, végül a felhővárosban kötnek ki. Ahol azonban Darth Vader már várja őket. Solot lefagyasztják, Luke kezét levágják, a világról alkotott képét pedig lerombolják = hőseink elbuktak.
A Harry potter hetedik részében semmi ilyen megoldásra váró dolog nincs. A horcrux megsemmisítése túl hamar történik, ahhoz, hogy tetőpontnak nevezzük. A halál ereklyéinek rejtélye pedig csak elvétve jelenik meg, emellett a megfejtése sem befolyásolja különösképpen a végkimenetelt (viszont gyönyörű, rendkívül kreatív animációval oldották meg a mesét). Tehát az üldözöttséget kell tekintenünk a film központjának. El is kapják őket. Felületesen szemlélve azt is mondhatnánk, hogy megtaláltuk az ívet. De ne felejtsük el, hogy ez a csapdába esés nem okoz túl sok fejfájást a főszereplőknek. Túl könnyű a menekülés, plusz a sztorira gyakorolt hatás is csekély.
Ha már a székbeszegezős befejezések jellemzőit taglaljuk, had írjak le még egy fontos tényezőt. Ez többnyire az ehhez hasonló, két részes, cliffhangerös filmekre vonatkozik. A fináléban valamilyen meghatározó eseménynek kell történnie, ami új irányba tereli az eseményeket, ami felforgatja az eddig felállított világképet és/vagy lehetetlenné teszi a rendellenesség megoldásának eddig alkalmazott módszerét. Esetünkben a film vége előtt horcruxokat keresnek, majd a következő rész elején ugyanezt a tevékenységet folytatják. Magyarul az elfogásuk semmit sem változtatott a történet lényegi vonalán.

Dobby halálával próbáltak rájátszani arra, hogy Harryék a legmélyebb ponton vannak; Voldemort (a pálca megszerzésével) viszont nyerő helyzetben. Ez az ellentét talán még működhetett is volna - de a házimanó túl keveset van színen ahhoz, hogy meghatározó része legyen a történetnek. Ne értsetek félre. Az összes könyv legszomorúbb pontjának éreztem, mikor Dobby meghalt. A filmben viszont kissé gyengének tűnt a pillanat. Ráadásul, sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de elhalálozása hőseinket sem kényszerítette térdre. Természetesen mindenki szomorú, azonban ha minden könnycseppet letakarítunk, még mindig ugyanott tartanak, ahol a 146 perc folyamán már többször: egy gond kipipálva, és most mi a francot csináljunk?
Ha esetleg ott elvágják a jelenetet, mikor Harry tartja a vérző Dobbyt és segítségért kiált, már érdekesebb befejezést kapunk, mert függőben hagynak egy szálat. Akik olvasták a könyvet, úgyis tudják, hogy meghal, de mégis bennük lenne a remény vagy bizonytalanság (hátha a filmesek esetleg átírták a történéseket).
Másik lehetőség, hogy vágják rövidebbre az alkotást. Az utolsó két jelenet legyen az elfogatás és az, ahogy Voldemort megszerzi Dumbledore pálcáját. Puff, stáblista. A közönség meg be van szarva, mert azt hiszi, a Sötét nagyúr most megy és frissen szerzett játékával kibelezi a halálfalók által őrzött varázslókat.

Számomra ilyen részletek választották el a remek filmet a remélt tökéletestől. Minden amit leírtam abban segített volna, hogy egyedülálló darabként tekintsünk a könyv első felére. A készítők lehet csak arra gondoltak, hogyan ültethetik celluloidra az alapanyagot változtatás nélkül. Mivel a fordulatokat már úgyis mindenki tudja. Ebben is van ráció. Mégis jobban szerettem volna, ha önállóan megállná a helyét. Sokat szapultam, de igazából szeretem az atmoszféráját, az akciót, a töprengős részeket, a nehézségeket, melyeken szeretett karaktereinknek felül kell kerekedni. Másodjára remélhetőleg jobban fog esni.
Kicsit off: Ha jogtalanul szidtam, szójatok, de mentségemre szóljon: elég nehéz beleélni magamat a filmbe, ha a mellettem ülő paraszt pörkölt kukoricát hoz a moziba. Ez köztudottan az egyik leghangosabban ropogó rágcsálnivaló. Ráadásul elegendő van benne ahhoz, hogy végig kitartson. Főleg a csendes, meghitt jeleneteknél volt rohadtul idegesítő.  Újabb okot adott, hogy írjak egy posztot a mozizás íratlan szabályairól.
 

3 komment

Címkék: vélemény potter halál the and harry deathly hallows ereklyéi

A bejegyzés trackback címe:

https://mozinauta.blog.hu/api/trackback/id/tr772506884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shyllard 2010.12.11. 22:56:22

Érződik nagyon a két poszton a rajongói hozzáállás, ami nem is baj én is rengetegszer olvastam a könyveket, viszont nálam az unalom és az általad is említett ívetlenségen kívül még az is hiányzik, hogy a filmnek gyakorlatilag nincs lelke, amit csak David Yates-nek tudok felróni, mert sztem ez épphogy a rendező feladata lenne. Persze a képek tényleg gyönyörűek, le a kalappal a kamerakezelés előtt, de valahogy nekem ez már az 5-ből is hiányzott teljesen, a 6-ban valamennyire sikerült működő filmet létrehozni (pedig ha belegondolok mennyi baromságot tettek bele, mennyi mindent hagytak ki és milyen sok dolgot írtak át), itt viszont az egész teljesen érdektelen volt, mikor Harry-éket otthagyta Ron, az volt a legnagyobb problémám, h a készítők nehogy olyan szintű változtatást vigyenek végbe, h Harry összejön Hermionével (a táncos jelenetet én spec szörnyülködve néztem) Dobby halálánál pedig már örültem, h végre vége a filmnek. Röviden remélem a második fele még jó lesz, a Ron-os különszálat viszont nem hiányoltam, hiszen az a könyvben sem volt benne, így sztem nem hiányzott a filmből sem.

mozinauta · http://mozinauta.blog.hu/ 2010.12.12. 00:08:50

@Shyllard: A könyveket csak egyszer olvastam, ezért nem zavart a filmeknél, hogyha változtatásokat vittek bele. Csak a körvonalakra emlékszem mindig.
A Ronos különszál nekem azért hiányzott, mert ha már a filmnek nem volt íve, legalább a karakterfejlődésnek lehetett volna.
A táncos jelenetnek és nekem nagyon fura a kapcsolatunk. :) Minden filmbe gyűlölöm ha táncolnak. Vígjátékokban nem vicces, drámákban meg nem megható. Inkább giccses. Itt viszont valamilyen groteszk, érthetetlen módon a tánc alatt éreztem úgy, hogy a filmnek lelke van. Nem tudom megmagyarázni, és nem is várok egyetértést. Talán a számválasztás, vagy az azt körülvevő rideg jelenetek, amikbe egy kis emberséget csempészett. Ezekre általában rámondom, hogy giccses de most nem tűnt annak.

LtGlove 2010.12.16. 17:54:54

Nekem szerencsére volt lehetőségem normális körülmények között végignézni (ARÉNA VIP), de sajnos sokszor unatkoztam. Egy ilyen filmnek az kéne elérnie, hogy a teljes játékidő alatt a vásznat fixírozzam, ehelyett sokszor vettem észere, hogy nézelődök a teremben, vagy az ülés anyagminőségét vizsgálom.
A rossz helyen való történetmegszakítást én is szóvá tettem. Volt számomra azért más idegesítő is. Pl. ha valaki perceket tölt el jeges vízben úgy, hogy majdnem megfullad, akkor amikor kijön a vízből, nehogy már a szemüvegét keresse meg először, majd mezítláb leül beszélgetni.
Nekem sok helyen kifejezetten unalmas volt (Hermione sétál az erdőben, oszt semmi), máskor pedig a valós érzelmek hiányoztak és már-már barátokköztösnek hatottak.
Mindazonáltal várom a második részt, de csak érdemes lesz megnézni valahol a kettőt egyben, mert úgyis lesz ahol úgy vetítik majd.
süti beállítások módosítása