HTML

Utolsó duma

  • Newzoli: Előbb láttam a filmet amit szeretek...aztán elolvastam a 2 könyvet...amit IMÁDOK!!Számomra totál é... (2011.07.30. 12:51) Alice Csodaországban
  • Shyllard: :D Eddig észre sem vettem ezt, pedig láttam már a trailert :) Mindenesetre a film várós és a Muse ... (2011.04.17. 19:47) Crazy, Stupid, Love trailer
  • Shyllard: Csodálkozok, hogy a készítők komolyan elhiszik, hogy ez a film sikeres lesz. Jesszus, hiszen ebben... (2011.04.17. 19:26) Kinek a pap...
  • milliliteratura: van benne pár jó snitt. remélem, nem ez az összes a filmben. ha nem lesz a gagyi a sztori, még jó ... (2011.04.16. 10:31) Majmok előzetese
  • LtGlove: Na de, hogy Heimdall fekete... Tipikus amerikai film. (2011.03.22. 21:28) Thor és a haverok
  • Utolsó 20

Friss élmény

Info

Firefoxszal ajánlott, de Google Chromemal se csúnya. Kérdés, válasz, unalom esetén: porcsina (kukac) gmail (pont) com

 

A félszemű (True Grit)

2011.02.26. 21:30 :: mozinauta

 Elszoktam a western műfajtól. Ez nem is csoda, hiszen (ha jól tudom) az utolsó komolyabb próbálkozás 2007-ben került a mozikba Börtönvonat Yumába címmel. Akkor valahogy nem kaptak újra erőre a nyugaton lovaglós filmek. Most a Coen fivérek Félszeműje, és a hozzátartozó 10 Oscar jelölés kapcsán ismét western reneszánszról beszélnek. Ezzel kapcsolatban vannak kételyeim - de akár feltámad a műfaj, akár nem, az a film érdemein kicsit sem változtat.

A fentebb említett westernböjt miatt a kelleténél valamivel magasabb pulzusszámmal ültem be a moziba. Meggondolatlan hozzáállásom azonban esélyt adott a filmnek, hogy bizonyítson. Míg azon gondolkoztam, miért is kezdődik ilyen lassan a dolog, és mikor indul a hajsza Tom Chaney után, képet kaptam Mattie Ross (Hailee Steinfeld), valamint Rooster Cogburn (Jeff Bridges) személyiségének lényegéről és a mozi alaphangulatáról. Mire észbe kaptam, úgy beszippantott a film, hogy ki se tudtak volna robbantani a székemből (pedig ekkor Matt Damon még színen se volt). Köszönhető ez a felejthetetlen zene, a galériába illő képi világ, és az egytől-egyik kiváló színészi játék egyvelegének.
Azt azonban nem mondanám, hogy maradéktalanul élveztem a filmet. Imádtam a zenét, most is azt hallgatom, viszont a hangkeverésnél néhol túlzott lelkesedés mutatkozott. Ha együtt mozgok a sztorival, nincs szükség arra, hogy minden  komolyabb fordulatnál szétrepesszék a dobhártyámat.  Ez azért is volt a szokásosnál zavaróbb, mert az utolsó Coen film amit láttam a Nem vénnek való vidék volt, amiben gyakorlatilag zene nélkül mesélték el a történetet. Persze csak kötekedek, mert igazából nem tudom hol megfogni a filmet.

A központ és egyben erősség nem más, mint a főszereplő trió. Három meglehetősen különböző karakter, ugyanazzal a céllal, de más indítékkal. Merésznek fog hatni a hasonlat, de helyenként a Jégkorszak jutott eszembe. Más a műfaj, más a kor, más a téma, de a lényeg ugyanaz: a feladat érdekében összedolgozni. A Félszemű szerencsére nem erre a régi tanulságra van kihegyezve. Azonban a karakterek összeférhetetlensége a forrása majdnem minden poénnak, konfliktusnak és drámának. A bosszúszomjas macsak kislány, a büszke, mégis eredménytelen ranger és az iszákos fejvadász története a külsőségek (lásd: zene, operatőri munka) nélkül is elvitte volna hátán a filmet. De egy olyan művel van dolgunk, amiben minden apró részletre figyelnek, hogy nekünk nézőknek ne legyen más dolgunk, mint élvezni a látottakat.
Ami az ellenpontot illeti, különösen ügyes húzás volt a Tom Chaney körüli mítoszteremtés, ami egy meglehetősen érdekes felfedezéshez vezet a film háromnegyedénél. Spoilermentes kritikában ennél többet nem engedek meg magamnak, így akit érdekel a dolog, de még nem látta a filmet, az sürgősen váltson jegyet rá.

Eleinte emésztgetnem kellett a látottakat, de minél többet gondolkozom rajta, annál inkább látni akarom még egyszer. A kaland nem nagyszabású, viszont emlékezetes. A karakterek nem hősök, pusztán emberek. A film pedig igazi mestermű. Egyszerre mutatja be a vadnyugat kegyetlen és barátságos oldalát, közben pedig egy percre se veszti el a kettő közötti egyensúlyt.

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény film mozi true grit

Buzz és Woody visszatér

2011.02.25. 17:24 :: mozinauta

 A Pixar jó szokása, hogy minden filmjük előtt levetítenek egy rövided. Nem ihatót, nézhetőt. A Verdák 2 előtt (amit a stúdió legnagyobb rajongói is mérsékelt lelkesedéssel várnak) betekintést nyerhetünk Woodyék új életébe. Ha nem tudod, mit takar az új élet, sürgősen szerezd be a Toy Story harmadik részét. Szóval, eme hatperces kalandból 2 képet nyilvánosságra hoztak. Íme:

Szólj hozzá!

Címkék: film mozi story toy pixar cars 2

Vonulnak a Másnaposok

2011.02.25. 14:17 :: mozinauta

A második rész bejelentésekor tipikus reakció: muszáj ezt is elb*szni?! De mostmár kezdek megbarátkozni a gondolattal. Sőt, mikor is van a premier?

1 komment

Címkék: film mozi trailer hangover2

A madárevő

2011.02.24. 18:56 :: mozinauta

 Poénlelövős Paul előzetes. Kicsit bánom, hogy megnéztem. De ha mostantól a premier napjáig verem a fejem a falba lehet elfelejtem a látottakat, és ismét élvezni tudom a moziban.

Szólj hozzá!

Címkék: film mozi trailer paul

Félperces TF3

2011.02.21. 17:29 :: mozinauta

 Néhány új képkocka és egy komolynak szánt duma - ennyivel több a friss Transformers 3 reklám a Super Bowl spotnál.

Szólj hozzá!

Címkék: film mozi transformers dark of the moon

süti beállítások módosítása